Eigenaarschap nemen in veilig en gezond werken

In de tweede editie van Opgelucht staat het voorkomen van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen centraal. Diverse bedrijven delen hun aanpak, waarbij de nadruk ligt op het belang van samenwerking tussen de bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige en arbeid & organisatiedeskundige voor een effectieve aanpak.

Hieronder vindt u de inhoud van de tweede editie van Opgelucht.

    • Ziek door talkpoeder: Leven met een (beroeps)ziekte. Het verhaal van Rutger van Groeninge.
    • Voetballen op hoog niveau: Je kunt niet in je eentje veilig en gezond werken. Je zal moeten samenwerken. Kerndeskundigen over aanpakken van blootstelling.
    • Duidelijke taal over lasrook: Het opzetten van een goed preventief beleid is een uitdaging. Door MOBA group.
    • Brandschoon bij de brandweer: “Vroeger rook het op de kazerne naar brand. Tegenwoordig ruik je niks.” Brandweer Amsterdam-Amstelland.
    • Feiten & cijfers: Over werken met gevaarlijke stoffen.
    • Doorspekt van veiligheid: “Welkom in een wereld waar alles veilig, comfortabel en duurzaam is”. Johnson Controls Industrial Refrigeration.
    • Oren en ogen op de werkvloer: Bij DAF wordt slim samengewerkt om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen.
    • Eigenaarschap nemen: In veiligheid en gezondheid. Door RPS Analyse.

Wilt u meer weten over deze editie van Opgelucht? Vraag deze en de andere versies dan via onderstaand formulier aan.

ZIEK DOOR TALKPOEDER

“Het ging in een razend tempo, want ik bleek flink ziek
te zijn. Ik had ontstekingen in mijn longen: longfibrose.”

In een verrassende wending van carrière en gezondheid, ontdekte Rutger na een vakantie in Marokko dat zijn leven voorgoed zou veranderen. Na 18 jaar in productie te hebben gewerkt en vervolgens als teamleider bij Delicia, belandde hij plots in het ziekenhuis met longfibrose, veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan talkpoeder op het werk. Hoewel zijn weg naar herstel niet gemakkelijk was, heeft Rutger zijn veerkracht getoond en een nieuw pad gevonden, zij het met de nodige beperkingen. Zijn verhaal werpt een licht op de gevaren van werk gerelateerde blootstelling en de impact ervan op zowel het individu als de werkplek.

VOETBALLEN OP HOOG NIVEAU

Je kunt niet in je eentje veilig en gezond werken.
Je zal moeten samenwerken.

Deskundigen, waaronder bedrijfsartsen, hogere veiligheidskundige (HVK'ers), arbeidshygiënisten en arbeids- en organisatiedeskundigen, spelen een cruciale rol bij de aanpak van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Hun expertise en ervaring bieden een frisse en deskundige blik, waarbij ze lange termijnrisico's signaleren en preventiemedewerkers en organisaties ondersteunen. Samenwerking en het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal zijn essentieel, evenals het belang van bewustwording, voorlichting en samenwerking binnen de organisatie. Externe deskundigen dragen bij door een frisse blik te bieden en kritische vragen te stellen. Het artikel benadrukt ook het belang van multidisciplinaire en interne samenwerking binnen organisaties, en biedt inzicht in de specifieke expertise van verschillende kerndeskundigen.

DUIDELIJKE TAAL OVER LASROOK

Het opzetten van een goed preventief beleid is een uitdaging.

Henk Molenaar en Martin Teunissen van Moba hebben de afgelopen 2,5 jaar enorme vooruitgang geboekt in het verminderen van blootstelling aan schadelijke lasrook. Met een combinatie van goede samenwerking, het zichtbaar maken van risico's en overtuigingskracht hebben zij niet alleen werknemers, maar ook de directie weten te overtuigen van de noodzaak van preventieve maatregelen. Deze succesvolle aanpak illustreert hoe een veilige en gezonde werkomgeving hand in hand kan gaan met effectieve productieprocessen.

BRANDSCHOON BIJ DE BRANDWEER

“Vroeger rook het op de kazerne naar brand. Tegenwoordig ruik je niks.”

Ontdek in een exclusief interview met Bud Pronk, leidinggevende bij Brandweer Amsterdam-Amstelland, hoe de organisatie evolueert om blootstelling aan rook en andere gevaren te minimaliseren. Met een kritische blik op kledinglekken en een strikte scheiding tussen vuile en schone ruimtes, toont dit artikel het professionele streven naar veiligheid binnen de brandweerorganisatie. Bud Pronk en zijn team tonen een professionele toewijding aan het beschermen van hun collega's tegen de gevaren die inherent zijn aan het brandweervak.

FEITEN & CIJFERS

Ieder jaar overlijden ruim 3.000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan stoffen op het werk (geregistreerd en aangetoond: het daadwerkelijke cijfer ligt waarschijnlijk veel hoger).

Naast schokkende cijfers ontdek in dit artikel hoe bedrijven hun werknemers beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen volgens de Arbowet. Met een focus op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het Periodiek Arbeidsgeneeskundig Onderzoek (PAGO) biedt dit stuk inzicht in de preventieve aanpak binnen organisaties. Leer hoe de RI&E de basis vormt voor een plan van aanpak om risico's aan te pakken en hoe het PAGO individuele gezondheidsrisico's in kaart brengt, met als doel bewustzijn te vergroten en verzuim door beroepsziekten te verminderen. Ontdek handige links en tools voor meer informatie en ondersteuning bij het omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek.

DOORSPEKT VAN VEILIGHEID

“Welkom in een wereld waar alles veilig, comfortabel en duurzaam is”.

Bij Johnson Controls gaat veilig en gezond werken verder dan alleen een statement op de website. Het is diepgeworteld in de bedrijfscultuur, waarbij elk aspect van de organisatie, van de HR-manager tot aan de werkvloer, doordrenkt is van professionele toewijding aan het waarborgen van een veilige werkomgeving. In een omgeving waarin medewerkers voortdurend in contact komen met potentieel gevaarlijke stoffen, wordt zelfstandig denken en verantwoordelijkheid nemen gestimuleerd. Bij Johnson Controls wordt veiligheid niet alleen als verplichting gezien, maar als een integraal onderdeel van het dagelijkse werk, gedragen door een management dat het goede voorbeeld geeft en medewerkers aanmoedigt om voortdurend alert te zijn op risico's en deze proactief aan te pakken.

Interesse?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de inhoud van onze Opgelucht publicaties? Vraag eenvoudig via onderstaand formulier één of meerdere exemplaren aan. U kunt kiezen uit een papieren druk of de digitale versie.









    DigitaalPapieren versie
    *Indien u meerdere magazines wilt aanvragen neem dan contact op met: giaani.paragh@tetratech.com

    Allemaal1e editie Opgelucht2e editie Opgelucht3e editie Opgelucht
    In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens verzoeken wij u akkoord te gaan met onderstaande.
    Ik ga akkoord met het privacy & cookiebeleid