Diverse magazines met ieder een eigen invalshoek

Inmiddels zijn er diverse magazines verschenen met elk een andere invalshoek over hoe blootstelling door gevaarlijke stoffen op het werk te voorkomen. U heeft op deze pagina de mogelijkheid om 1 of meerdere magazines aan te vragen.

Ademnood

Het magazine

In de uitgave ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ komen 7 slachtoffers van longziekten als gevolg van werk aan het woord. Zij vertellen hun adembenemende verhalen, over hoe lang het duurt voor duidelijk is wat je mankeert, over het verliezen van je baan waar je van houdt, over het sociale isolement en het gevoel niet meer mee te tellen én over preventieve maatregelen.

Vijf politieke partijen geven hun visie over beroeps(long)ziekten. De Long Alliantie Nederland (LAN) en het Longfonds gaan in op wat er moet gebeuren om beroepslongziekten te voorkomen.

Voorkomen van beroepslongziekten staat centraal

Opgelucht editie 1

‘Opgelucht: Voorkomen van beroepslongziekten staat centraal’ is een gezamenlijke uitgave van RPS en de LAN en helpt bedrijven op weg naar een werkomgeving waarin het voorkomen van beroepslongziekten centraal staat.

Jaarlijks overlijden ruim vierduizend mensen aan de gevolgen van beroepsziekten, van wie ruim drieduizend door blootstelling aan stoffen. Dit zijn liefst vijf keer zoveel dodelijke slachtoffers als in het verkeer. Onnodig, want met de juiste inzichten en maatregelen is veel leed te voorkomen. Toch nemen veel bedrijven nog onvoldoende maatregelen om veilig en gezond met stoffen te werken.

Het gaat dan niet alleen kankerverwekkende en giftige stoffen, zoals ammoniak, dieselrook en chroom-6, maar ook over op het oog onschuldige stoffen, zoals alledaagse schoonmaakmiddelen en natuurlijke stoffen, zoals meelstof en schimmels.

Met de uitgave van ‘Opgelucht’ trekken beide partijen samen op om het bewustzijn en verantwoord werken met stoffen bij werknemers en werkgevers te vergroten. In de uitgave komen geïnterviewden aan het woord die beroepsziekten belichten vanuit een medische, juridische, gedragskundige en bedrijfsmatige invalshoek. Daarmee sluit het initiatief onder meer aan bij de bewustwordings- en voorlichtingscampagne ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Verder komt de positie van de arbeidshygiënist uitgebreid aan bod en geeft een advocaat inzicht in het juridisch perspectief als het gaat om gezondheids- en veiligheidsclaims. Luchtvaartexpert Benno Baksteen completeert het geheel met de lessen die we kunnen leren uit de aanpak in het vliegverkeer.

Eigenaarschap nemen in veilig en gezond werken

Opgelucht editie 2

In het magazine Opgelucht: Eigenaarschap nemen in veilig en gezond werken, delen verschillende bedrijven hun ervaringen en strategieën om het risico op beroepsziekten als gevolg van gevaarlijke stoffen te voorkomen. Deze editie biedt inzicht in hoe bedrijven samenwerken om bewustwording te creëren en preventieve maatregelen te implementeren.

Het magazine geeft inzicht dat dit een gezamenlijke opgave / in spanning is van verschillende stakeholders binnen het bedrijf. Middels best practises, wordt u aan de hand genomen van verschillende oplossingen die deze bedrijven genomen hebben om bewustwording en preventieve maatregelen te nemen.

Daarnaast wordt de cruciale rol van een integrale aanpak onderstreept, waarbij de vier kerndisciplines – de bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige en arbeid & organisatiedeskundige – gezamenlijk werken aan een effectieve strategie.

In het voorwoord, geschreven door staatssecretaris Tamara van Ark, wordt het belang onderstreept van het gezamenlijke streven naar een gezonde en veilige werkomgeving. Van Ark benadrukt dat door gezamenlijke inspanningen het aantal slachtoffers als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen kan worden verminderd

Samen sterker voor blootstelling in de bouw

Opgelucht editie 3

In de bouwsector waarin ruim 110.000 duizend mensen hun brood verdienen, staat vakmanschap hoog in het vaandel en verrichten handen prachtig werk. Maar als het gaat om de veiligheid en gezondheid van de medewerkers zijn er achter de schermen nog volop uitdagingen die niet zichtbaar zijn.

Door gesprekken met slachtoffers, medici, bedrijven, branche- en handhavingsorganisaties wordt de dringende behoefte aan verandering en de noodzaak tot veilig werken benadrukt. In deze editie van Opgelucht ‘Samen sterker voor blootstelling in de bouw’ zijn deze gesprekken vertaald in aangrijpende ervaringen van slachtoffers, inspirerende praktijkvoorbeelden, boeiende feiten en waardevolle tips.

Of u nu werkgever, medewerker, collega kerndeskundige, Arbo-professional, of een andere betrokken partij bent, uw rol is van onschatbare waarde. Om u hierbij te inspireren tot verandering nodigen we u graag uit om met dit magazine in de hand samen de handschoen op te pakken.

Wilt u meer weten? Vraag vandaag nog deze of meerdere edities aan via onderstaand formulier

Interesse?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de inhoud van onze Opgelucht publicaties? Vraag eenvoudig via onderstaand formulier één of meerdere exemplaren aan. U kunt kiezen uit een papieren druk of de digitale versie.

    DigitaalPapieren versie
    *Indien u meerdere magazines wilt aanvragen neem dan contact op met: giaani.paragh@tetratech.com

    Allemaal1e editie Opgelucht2e editie Opgelucht3e editie Opgelucht
    In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens verzoeken wij u akkoord te gaan met onderstaande.
    Ik ga akkoord met het privacy & cookiebeleid