Voorkom blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk

In de eerste editie van Opgelucht worden diverse perspectieven van het werken met (gevaarlijke) stoffen belicht, daarnaast biedt praktische tips en advies voor een preventieve aanpak.

Hieronder vindt u de inhoud van de eerste editie van Opgelucht.

    • Henri Willems: Leven met een (beroeps)ziekte. Interview met een gedupeerde.
    • Goed werkgeverschap: Een interview met Jan Kees Hofker van Strukton Rail over veilig en gezond werken in de praktijk.
    • Een breed perspectief op (gevaarlijke) stoffen: De arbeidshygiënist vertelt over de risico’s van fijnstof.
    • Comply of Explain: Huib Lebbing is ervan overtuigd dat ook werkgevers hun werknemers veilig willen laten werken.
    • Checklist met ruimte voor creativiteit: Benno Baksteen over lessen uit de veiligheidskunde.
    • Externe oren en ogen: De rol van de bedrijfsarts.
    • Veilig en gezond werken met stoffen: Diana Martens vertelt over het 4-stappenplan van Inspectie SZW.
    • Gezien in de praktijk: Jan Kegelaer, van RPS, spreekt uit ervaring.

Wilt u meer weten over deze editie van Opgelucht? Vraag deze en de andere versies dan via onderstaand formulier aan.

HENRI WILLEMS

Vertelt zijn verhaal over astma / COPD en longspasmen door zijn werk.

Henri Willems, slechts veertig jaar oud maar met een longcapaciteit van slechts 32%, deelt zijn hartverscheurende verhaal. Jarenlang werkte hij in een omgeving met giftige dampen, zonder adequate bescherming. Zijn ziekte heeft niet alleen zijn gezondheid aangetast, maar ook zijn gezinsleven en financiële situatie. Lees zijn aangrijpende strijd voor erkenning en hoop voor de toekomst in onze eerste editie van Opgelucht.

GOED WERKGEVERSCHAP

Interview met Jan Kees Hofker van Strukton Rail over veilig en gezond werken in de praktijk.

Ontdek hoe Strukton Rail zich inzet voor veilig en gezond werken in de praktijk. Jan Kees Hofker, Manager Safety, Health & Environment bij Strukton Rail, deelt in een interview hoe het bedrijf werknemers stimuleert om veiligheidsrisico's serieus te nemen en welke maatregelen worden genomen om duurzame inzetbaarheid te waarborgen. Lees het volledige artikel in onze eerste editie Opgelucht en krijg inzicht in het belang van bewustwording, trainingen, innovaties en samenwerking binnen de branche.

EEN BREED PERSPECTIEF OP GEVAARLIJKE STOFFEN

De arbeidshygiënist over de risico's van fijnstof

Ontdek het belang van een arbeidshygiënist in het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving. Joost van Rooij, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne, deelt in een interview hoe arbeidshygiënisten kunnen helpen bij het identificeren en aanpakken van gezondheidsrisico's op de lange termijn. Lees meer over het belang van bewustwording, kostenbesparing en het betrekken van medewerkers bij het verbeteren van processen in het volledige artikel in de eerste editie van Opgelucht.

COMPLY OR EXPLAIN

Het juridisch perspectief

Ontdek in ons volgende artikel het belang van de zorgplicht van werkgevers jegens hun personeel, zoals vastgelegd in de Arbowet. Huib Lebbing, advocaat bij Houthoff, deelt in een interview inzichten over de verantwoordelijkheden van werkgevers en de noodzaak om op de hoogte te blijven van veranderende regelgeving. Leer meer over het belang van documentatie, het benutten van nieuwe mogelijkheden en het creëren van een veilige bedrijfscultuur voor een gezonde en productieve werkomgeving. Lees er meer over in de eerste editie van Opgelucht.

EXTERNE OREN & OGEN

De rol van de bedrijfsarts

Ontdek in ons volgende artikel de cruciale rol van bedrijfsartsen bij het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving. Bedrijfsarts Marc Brouwers benadrukt het belang van een goed preventiebeleid, omdat nog steeds mensen ziek worden van hun werk. Hij deelt inzichten over de groeiende bereidheid van werkgevers om arbeidsomstandigheden serieus aan te pakken en hoe investeringen in preventie de inzetbaarheid van werknemers kunnen verbeteren. Lees meer over de samenwerking tussen bedrijfsartsen en werkgevers, de signalen die zij oppikken en de noodzaak van een levende risico-inventarisatie en -evaluatie in onze eerste editie Opgelucht.

CHECKLISTS MET RUIMTE VOOR CREATIVITEIT

Lessen uit de veiligheidskunde

Ontdek in ons volgende artikel hoe lessen uit de luchtvaart kunnen bijdragen aan een veiligere en gezondere werkomgeving in alle bedrijfstakken. Benno Baksteen, expert op het gebied van luchtvaart en veiligheidscultuur, deelt in een interview inzichten over het belang van een 'just culture', waarin fouten bespreekbaar zijn en waar ruimte is voor creativiteit in onverwachte situaties. Leer meer over het nut van checklists, de illusie van controle en het creëren van een cultuur waarin veiligheid van iedereen is in de eerste editie Opgelucht.

Interesse?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de inhoud van onze Opgelucht publicaties? Vraag eenvoudig via onderstaand formulier één of meerdere exemplaren aan. 









    Allemaal1e editie Opgelucht2e editie Opgelucht3e editie Opgelucht
    In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens verzoeken wij u akkoord te gaan met onderstaande.
    Ik ga akkoord met het privacy & cookiebeleid