Samen sterker voor blootstelling in de bouw

De derde editie van Opgelucht richt zich op het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen in de bouwsector. Het benadrukt de noodzaak van bewustwording en gedeelde verantwoordelijkheid. Met praktijkvoorbeelden van bedrijven, gesprekken met brancheorganisaties en tips van experts wordt de dringende behoefte aan verandering onderstreept.

In de bouwsector waarin ruim 110.000 duizend mensen hun brood verdienen, staat vakmanschap hoog in het vaandel en verrichten handen prachtig werk. Maar als het gaat om de veiligheid en gezondheid van de medewerkers zijn er achter de schermen nog volop uitdagingen die niet zichtbaar zijn.

Door gesprekken met slachtoffers, medici, bedrijven, branche- en handhavingsorganisaties wordt de dringende behoefte aan verandering en de noodzaak tot veilig werken benadrukt. In deze editie van Opgelucht ‘Samen sterker voor blootstelling in de bouw' zijn deze gesprekken vertaald in aangrijpende ervaringen van slachtoffers, inspirerende praktijkvoorbeelden, boeiende feiten en waardevolle tips.

Of u nu werkgever, medewerker, collega kerndeskundige, Arbo-professional, of een andere betrokken partij bent, uw rol is van onschatbare waarde. Om u hierbij te inspireren tot verandering nodigen we u graag uit om met dit magazine in de hand samen de handschoen op te pakken.

Wilt u meer weten over deze editie van Opgelucht? Vraag deze en de andere versies dan via onderstaand formulier aan.

ONZICHTBAAR GEVECHT MET STOFLONGEN

Achter elke ademteug van sleuvenhakker Chris Quick schuilt een verborgen strijd

Hier vertelt Chris Quick, een 54-jarige sleuvenhakker uit Asperen, zijn verhaal over stoflongen die hij heeft ontwikkeld door blootstelling aan kwartsstof tijdens zijn werk. Ondanks het bekende gevaar van kwartsstof blijft het bewustzijn over deze aandoening binnen de industrie laag. Chris deelt openhartig zijn ervaring als waarschuwing voor anderen in zijn vakgebied. Hij beschrijft hoe hij, net als veel anderen in zijn branche, onbeschermd werkte en het gevaar van fijnstof bagatelliseerde. Uiteindelijk leidde zijn blootstelling tot stoflongen, met ernstige ademhalingsproblemen tot gevolg. Zelfs na zijn diagnose blijft Chris zich inzetten voor bewustwording over veiligheid op de werkplek, en benadrukt hij het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen. Hij roept op tot meer controle van de Arbeidsinspectie en meer verantwoordelijkheid van werkgevers, zodat anderen niet hetzelfde lot ondergaan.

VERBORGEN VERHALEN OP DE BOUWPLAATS

Johan Timmerman van Volandis geeft kijkje achter de schermen

Het artikel behandelt de uitdagingen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de bouwsector, ondanks de nadruk op vakmanschap. Johan Timmerman van Volandis benadrukt het belang van bewustwording en maatregelen om risico's aan te pakken, zonder te beschuldigen. Hij wijst op praktische overwegingen die soms veiligheid overschaduwen, zoals het gebruik van schadelijkere materialen vanwege gemak. Timmerman pleit voor registratie van blootstelling aan schadelijke stoffen als bedrijfsongeval, benadrukt de noodzaak voor werkgevers om preventieve maatregelen te nemen, en pleit voor meer aandacht voor veiligheid in vakopleidingen.

ADEMBENEMENDE INZICHTEN VANUIT DE MEDISCHE HOEK

Negen stellingen aan longarts Jos Rooijackers

In een interview met longarts Jos Rooijackers worden negen stellingen over de gezondheid van bouwvakkers besproken. Rooijackers wijst op het gebrek aan aandacht voor werkgerelateerde gezondheidsproblemen in de medische wereld en benadrukt het belang van preventie. Hij erkent dat zowel werknemers als werkgevers vaak de risico's van werken met gevaarlijke stoffen onderschatten en pleit voor strengere wet- en regelgeving en betere handhaving. Rooijackers roept op tot meer samenwerking tussen medische specialisten, bedrijfsartsen en andere experts om de gezondheidsimpact van blootstelling aan gevaarlijke stoffen te verminderen. Hij benadrukt ook het belang van veiligheidsbewustzijn bij jongeren en onderwijs over veilig werken.

VEILIGHEIDSBELEID IN BETON GEGOTEN

IJB Groep legt fundament voor Duurzame Draagkracht®

Bij de IJB Groep staat veiligheid hoog in het vaandel, met een focus op een gezond werkklimaat en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het bedrijf investeert in een diepgewortelde veiligheidscultuur en technische maatregelen, zoals afzuigunits en elektrisch materieel, om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te minimaliseren. Daarnaast worden medewerkers actief betrokken bij veiligheidsbewustwordingstrainingen en zijn er maandelijkse veiligheidsobservatierondes. Deze aanpak heeft geleid tot een positieve houding ten opzichte van veiligheidsmaatregelen binnen het bedrijf, zelfs bij de meest kritische medewerkers.

VAN STOFSENSOREN TOT CHATGPT

De innovatieve strijd van TNO tegen werkrisico's op de bouwplaats

TNO zet zich in voor een veiligere werkomgeving, met name op bouwplaatsen, om het streven van het kabinet naar nul sterfgevallen door werk in 2040 te ondersteunen. Door gebruik te maken van sensoren, Internet of Things en kunstmatige intelligentie werkt TNO aan innovatieve oplossingen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te verminderen. Het stofvrijwerkenlabel beoordeelt gereedschappen op hun veiligheid, terwijl persoonlijke stofsensoren werknemers kunnen waarschuwen en waardevolle inzichten bieden. TNO onderzoekt ook de mogelijkheden van tekstmining en modellen zoals ChatGPT om veiligheidsinformatiebladen te vereenvoudigen en digitaliseren. Deze inspanningen zijn cruciaal in een evoluerende werkomgeving en dragen bij aan de ambitie van nul sterfgevallen door werk in 2040, hoewel er nog veel werk aan de winkel is.

SAMEN STERKER TEGEN SLUIPMOORDENAAR

Arbeidsinspectie in de voorhoede voor een gezonde werkplek

De Nederlandse Arbeidsinspectie streeft niet alleen naar een veilige werkplek, maar ook naar een proactieve rol in het identificeren van nieuwe risico's en technologieën. Door sectoren zoals de bouw en infrastructuur actief te betrekken, probeert de Arbeidsinspectie bewustwording te creëren en veiligheidsnormen te verbeteren. Met programma's zoals 'Goed Werkgeverschap' en tools zoals de zelfinspectietool voor gevaarlijke stoffen, probeert de inspectie risico's te verminderen en veiligheidsbewustzijn te vergroten. Daarnaast omarmt de inspectie technologische ontwikkelingen zoals drones en informatiegestuurd werken om haar inspectiemethoden te verbeteren. Hoewel de Arbeidsinspectie een belangrijke rol speelt, blijft het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om een veilige werkomgeving te waarborgen.

Interesse?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de inhoud van onze Opgelucht publicaties? Vraag eenvoudig via onderstaand formulier één of meerdere exemplaren aan. 









    Allemaal1e editie Opgelucht2e editie Opgelucht3e editie Opgelucht
    In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens verzoeken wij u akkoord te gaan met onderstaande.
    Ik ga akkoord met het privacy & cookiebeleid